2016-08-19

Kosta FH 20/9

"Café Sinne och Smak" på Kosta Folkets hus är alltså den 20 september kl 18.30 (det har förekommit ett felaktigt datum tidigare).


Nå, det är ju ett antal tisdagar tills dess - speciellt tisdagen 30/8 då vi får en dansk bussresa på besök. Missa inte det!

2016-08-17

Sista turistveckan, plus två arbetsmöten

Under veckan som gick blev det en del arbetat mellan turisterna.

Till exempel har nu alla på-väggen-plåtar fått nya (men lika korrosionssäkra) överkantshållare: de gamla träbitarna har bytts ut mot raka skruvkrokar, som isoleras från plåten med en bit plastslang.
Ser mycket bättre ut, eller hur? (på första bilden finns några "gamla" monteringar kvar, så att skillnaden blir tydligare)


Alla plåtar har blivit numrerade (vi har 137 stycken, St Erik inräknad), och, i bästa möjliga mån noterade med hur många olika mönster de innehåller. De allra flesta har mönster på båda sidor, och dessutom har flera två-tre olika mönster på den ena sidan.

Några mönster finns på flera plåtar - och några av dem finns som "enkla" och "dubbla". (Med "enkla" menar jag "med en rapport av mönstret"; med dubbel menas "med två rapporter av mönstret".) Fundera gärna på varför!

(Detta mönster heter Kerstin: den enkla plåten har nummer 133b, den dubbla har nummer 103b)

Zäta har krupit omkring på golvet för att detalj-diska "rälerna" på panton för att minimera friktionen - både på den långa rälerna och rälerna på mönsterbordet. Vi har ett löfte (hoppas vi!!!) om de nya måttillverkade rullarna för mönsterbordet ska levereras första veckan i september, och då är det ju bra om underlagen är "friktionsfria" (eller i alla fall o-geggiga).


Vi har fått in en (oanvänd, men lite trasig) liten degel. (Enligt stämplarna på den från Nybro 15 - 11 - 73 - för nog måste det vara ett datum?)


Dessutom har vi äntligen fått vår finns ArbetSam-skylt! (vi hade en olycklig incident under vägen: den första försändelsen hade gått upp i limningen, så kuvertet var tomt - förhoppningsvis har någon "förtjänt" tagit hand om den ensamma skylten!)



Under gårdagen (16/8) kunde vi välkomna en ny medlem: välkommen Lasse H!
Lasse sattes snabbt i arbete av Bela och Gunnar:


Själv började jag diska guillocheringsmaskinsnålhållare (antar vi att de är, iaf):


De (liksom alla andra ets-relaterade prylar) var totalt vax-inkletade.
En del hade sina nålar kvar på plats, enligt traditionen monterade med gummisnoddar. Gummisnoddar som legat i lacknafta några dagar ser ut som svältfödda uppblötta och utdragna daggmaskar... om ni undrar.

En stund in i diskningen uppdagades att
- det finns korta och jättelånga (och mittemellan) nålhållare
- med olika stora hål (olika grova nålar?)
- och med olika sifferbeteckningar som är obegripliga


När klockan blev 16, och vi hade räknat in ytterligare 36 besökare, anslöt Zäta och vi for alla vidare till Kosta för att bevista/delta i hembygdsföreningens berättarkafé på temat "fria sliperier". Där berättades både det ena och det andra, somt lämpat för publicering, somt inte (precis som vanligt, alltså!).
Efter en intensiv eftermiddag/kväll for vi hemåt nångång vid åtta-tiden.

Till sist: kom ihåg att vårt nästa publika öppethållande är på lördag 20/8 kl 10-16, då Bergdalahyttan arrangerar Barnens dag. Ju fler av oss som är där, desto bättre!
(Det råkar vara kalas på Galleriet samtidigt: de fyller 20 år)

2016-08-05

Sammanfattning fredag:

I tisdags var vi många, och ganska många besökare.

Det pysslades på flera håll: jag fortsatte numrera och fotografera;
Gunnar fortsatte fippla med nålhållare;
Z och Nicke var på rövarstråt och återkom med en *komplett* pressform (något vi trodde at vi inte haft tidigare) samt en flaskform. Denna var visserligen av en annan storlek än den vi haft ett tag, men bara att ha två formar på flaskmaskinen skulle vara bra. Denhär förefaller passa bättre till den regalintång vi har, och det är ju inte heller fel...

(Båda formarna ser ju lite "dana" ut, men med lite lös-olja och polering, så blev de genast lite gladare)


Zäta, jag, Gunnar och Bela funderade i olika omgångar på några konstiga grejer som förefaller passa på det lilla järnhandtaget på rit-armen på panton. Men vad skulle de göra i den positionen?!? Några mer eller mindre fantasifulla idéer luftades...


Onsdag-torsdag fortsatte jag numrera (94 plåtar har vi som inte sitter på väggarna), medan Zäta bråkade med den ny-upphittade pressformen som borde bestå av tre delar: botten, ringen och mallen.
Under vägen visade det sig att den stora skål-form vi haft på pressen ett tag faktiskt också hade sin ring, väl fastrostad. Mycket rostlösningsolja och bankande senare lossnade båda ringarna. Det tycks inte som om jag fotat resultatet (än).

På fredag morgon anlände den hylla som vi beställde häromdagen. Det tog nästan hela dagen, men nu ser det ut såhär i norra änden av lokalen:


Glasblåsarstolen har fått flytta till under fönstret, och har också fått en skrotlåda (upphittad av Gunnar och Nicke häromdagen, eller var det en vecka se'n?)


(Kuriosa: det förefaller som om "verkstad", som i ett antal glasblåsare som samarbetar, på engelska heter "chair"...)